הרפואה הדנטלית קיימת מזה אלפי שנים באופן כזה או אחר. רפואת השיניים המודרנית בהחלט קידמה רבות את האופן בו אנו מטפלים בשיניים שלנו ואת הדרכים השונות לשיקומן כאשר אין מנוס אלא לעקור אותן. כיום, כמעט כל מי שסובל מחוסר שיניים יכול למצוא מזור בהשתלת שיניים. השתלת שיניים מהי בעצם? האם יש יותר משיטה אחת לבצע השתלה? מה סיכויי ההצלחה של השתלות שיניים ומה תופעות הלוואי שלהן? לכל התשובות המשיכו לקרוא.
השתלת שיניים מהי – סוגי השתלות שיניים
בעבר, השתלות שיניים נעשו אך ורק בשיטה המסורתית (יפורט בהמשך). אך כיום, השתלות שיניים נעשו במספר שיטות מודרניות כאשר רופא השיניים מתאים את השיטה למצבו הבריאותי של המטופל, תקציבו, מצבו הדנטלי ועוד. השיטות הנפוצות לביצוע השתלת שיניים הן:
השיטה המסורתית
לא ניתן לדבר על השתלת שיניים מהי ללא בחינת השיטה המסורתית. שיטה זו למעשה כוללת שלושה שלבים. בשלב הראשון רופא השיניים יחדיר את השתל לתוך החניכיים במקום בו היו שורשי השיניים. השתל לא מחליף את כל השן אלא רק את השורש. לאחר תקופת החלמה של בין מספר שבועות למספר חודשים, הרופא יחשוף את השתל וירכיב מבנה שיקומי מעל. תקופת החלמה נוספת נחוצה על מנת לאפשר לחניכיים להחלים. בשלב האחרון הרופא ירכיב כתר חרסינה על גבי השן והתהליך יושלם. יתרונות השיטה כוללים אחוזי הצלחה גבוהים מאוד המתקרבים ל-100%. מדובר בשיטה וותיקה בה מרבית רופאי השיניים מנוסים מאוד. כמו כן, השיטה מתאימה לרוב המטופלים. החיסרון הוא משך הזמן הארוך מתחילת ההליך ועד סופו – מדובר על כחצי שנה.
שיטת ההעמסה המידית – השתלת שיניים ביום אחד
שלא כמו בשיטה המסורתית, כאן מורכב המבנה המשקם על גבי השתל מיד לאחר החדרתו לעצם הלסת. היתרון הגדול הוא כמובן היעדר תקופת החלמה ממושכת בין שלבי הטיפול. החסרון של השיטה הוא שהיא אינה מתאימה לכל אחד. אנשים אשר סובלים מצפיפות עצם נמוכה באזור ההשתלה לא יוכלו להיעזר בשיטה זו אלא לאחר ניתוח עיבוי או השתלת עצם. הניתוח עצמו אינו מורכב במיוחד אך הוא דורש החלמה ומייתר למעשה את היתרון הגדול של השתלה ביום אחד.
שיטת All-on-4 – אול און פור
בבואנו לענות על השאלה השתלת שיניים מהי מן הראוי לבחון גם את שיטת אול-און-4 . בשיטה זו הרופא ישתיל 4 עד שישה שתלים בו זמנית. מדובר בשיטה חדשנית יחסית לשיטות האחרות. בדרך זו ניתן למעשה לשקם חלקים נרחבים של הפה ביום אחד וללא המתנה ממושכת. היתרון הגדול של השיטה הוא כמובן שהמטופל למעשה יוצא עם שיניים שלמות מיד לאחר הטיפול. החיסרון הוא שלא כל רופא שיניים מוסמך לבצע את ההליך ולא כל רופא שיניים מוסמך מחזיק בניסיון הדרוש להצלחתו.
מי אינו יכול לעשות השתלת שיניים?
באופן עקרוני, כל אדם ממוצע בכל גיל כולל בגילאים מאוחרים מאוד, הזקוק להשתלת שיניים יוכל למצוא את השיטה שמתאימה עבורו ולשקם את שיניו. עם זאת, ישנם מצבים בריאותיים מסוימים העשויים להקשות על השתלת השיניים. כך למשל, הסובלים מבעיות בצפיפות העצם (אוסטיאופורוזיס), מחלת הסוכרת, אנשים הנוטלים תרופות מסוימות, נשים בהריון וסמוך ללידה ועוד. לסובלים מבעיות אלו חשוב מאוד למצוא רופא שיניים בעל ניסיון רב אשר יוכל להתאים עבורם את הטיפול הטוב והנכון ביותר.
תופעות לוואי של השתלת שיניים
למרות הדעה הרווחת הגורסת כי טיפולי שיניים מלווים בתופעות לוואי רבות הרי שלא כך הדבר. רפואת השיניים המודרנית מאפשרת לבצע הליכים דנטליים מורכבים ללא תופעות לוואי מיוחדות כלל וכלל. כך למשל, השתלת שיניים כוללת תופעות לוואי כמו אדמומיות באזור ההשתלה, רגישות למזון חם או קר, נפיחות קלה, חוסר נוחות באכילה ושתיה וכאב קל וזמני שניתן לשכך בעזרת משככי כאבים ללא מרשם רופא. כל תופעות הלוואי יחלפו לאחר מספר ימים עד שבוע.
אחוזי ההצלחה בהשתלות שיניים
הליכים דנטליים כולל השתלות שיניים, נעשים כיום בהצלחה גדולה מאוד על ידי רופאי שיניים בארץ ובעולם. מדובר באחוזים הקרובים ל-100% . כמובן שאחוזי ההצלחה תלויים מאוד במצבו הדנטלי והבריאותי הכללי של המטופל וכן בהרגלי ההגיינה הדנטלית שלו. חשוב מאוד להבין כי כל הליך דנטלי יש לשמר. כך למשל, עישון סיגריות, שתיה אלכוהול, אכילת מזונות חמים או קרים וכדומה סמוך להשתלה עשויים לגרום לכישלון ההשתלה או לכל הפחות סיבוכים. רופא השיניים כמובן ינחה את המטופל כיצד עליו לנהוג לאחר ההשתלה כדי לשפר את אחוזי הצלחתה.
כיצד לבחור מרפאת שיניים להשתלה?
כאשר בוחרים מרפאת שיניים לביצוע השתלת השיניים יש לבחון מספר פרמטרים. ראשית, חשוב מאוד לבדוק האם צוות המרפאה מציע השתלת שיניים ביותר משיטה אחת. ישנם רופאי שיניים שעובדים אך ורק עם השיטה המסורתית אשר כבודה במקומה מונח, אך מומלץ לבחון גם אופציות אחרות. כמו כן, יש לבדוק את ניסיונו של הרופא המטפל וכן את מחירון המרפאה. כמובן שעלינו גם להרגיש נוח במרפאה ומול הצוות הרפואי, לבחור מרפאה בה צוות נעים ומקצועי כאחד.
מאמר זה בחסות מג'יק טאץ – מרפאת שיניים באשדוד