השתלות שיניים לסוגיהן – מי צריך אותן ומתי מומלץ לבצע השתלה?

תמונה של Rebecca Leibovitz

Rebecca Leibovitz

עורך ראשי באתר dent4me.co.il

השתלות שיניים לסוגיהן

אחד מההישגים הגדולים ביותר של הרפואה הדנטלית הוא תחום השתלות השיניים – החלפת שן "רגילה" בשן מלאכותית. השתלות שיניים מבוצעות מזה עשרות שנים בשיטות שונות כאשר התפתחות הטכנולוגיה מאפשרת כמעט לכל אחד ליהנות מהשתלת שיניים במחיר סביר בהחלט ועם מינימום תופעות לוואי. מתי יש צורך בביצוע השתלות שיניים? מהן השיטות השונות לביצוע השתלה ומה ההבדל ביניהן? 

מי צריך השתלות שיניים?

התשובה הקצרה היא – כל מי שחסרה לו שן אחת או יותר.

חוסר בשיניים הוא לא רק מפגע אסתטי, כאשר חסרה אפילו שן אחת עצם הלסת באזור עשויה לאבד מחוזקה ואיכותה מכיוון שהגוף סופג אותה. כאשר אין לחץ מעומסי לעיסה על עצם הלסת היא מתנוונת ונחלשת ולכן חשוב מאוד להחליף כל שן חסרה.

מדוע סובלים מחוסר שיניים? ישנן מספר סיבות:

  • עששת – הרס של השן על ידי חיידקים מזיקים עשוי לגרום לצורך לעקור אותה. היום, רופאי השיניים עושים מאמצים גדולים כדי לשמור על השן הטבעית אך לפעמים לא ניתן להציל אותה וחייבים לעוקרה.
  • מחלות חניכיים – השיניים שלנו יושבות בתוך החניכיים המקיפים אותן מכל צדדיהן. בריאות החניכיים חשובה מאוד לבריאות השיניים. מי שסובל ממחלת חניכיים ו/או נסיגת חניכיים עשוי לאבד אחת או יותר משיניו אם המחלה לא תטופל כראוי.
  • פגיעה פיזית בשן – תאונה, מכה חזקה וכד' עשויות לגרום לשן להשתחרר ממקומה.
  • מחלה מערכתית – ישנן מחלות מערכתיות הפוגעות בחוזק השן, בעיקר באספקת הדם המובילה לשיניים. כאשר ישנו קושי באספת דם לעצמות הלסת, לחניכיים ולשורשי השן השיניים עשויות להחלש. התוצאה תהיה צורך בעקירת השיניים והחלפתן בשתלים.
  • נטילת תרופות מסוימות – ישנן תרופות הפוגעות באספקת הדם לשיניים ובמשק הסידן בגוף. נטילה של תרופות אלו באופן קבוע עשויה להשפיע לרעה על בריאות השיניים.
  • גיל וגנטיקה – עם הגיל, השיניים שלנו מאבדות מאיכותן. ישנם אנשים הפגיעים לכך במיוחד, מדובר בתופעה תורשתית.
  • עישון – עישון קבוע של סיגריות ומוצרי טבק אחרים נקשר קשר הדוק מחקרית לאיבוד שיניים.

השתלת שיניים מסורתית והשתלה ביום אחד

ניתן לחלק את סוגי השתלות השיניים לשניים – השיטה המסורתית ושיטת ההעמסה המידית.

השתלת שיניים בשיטה המסורתית – בשיטה זו מוחדר שתל דנטלי ללסת על ידי כירורג. לאחר מכן, האזור נסגר בתפר ומתחילה תקופת החלמה. תקופה זו נמשכת בים כמה חודשים לכחצי שנה. במהלך זמן זה, עצם הלסת גדלה סביב השתל והשתל הופך לחלק בלתי נפרד ממנה. רק בתום תקופת החלמה ראשונית זו, ניתן לחשוף את ראש השתל ולהרכיב עליו מבנה שיקומי וכתר. כל התהליך עורך בין חצי שנה ל-9 חודשים לכל שן. היתרון הבולט של השיטה הוא אחוזי ההצלחה הגבוהים שלה. מדובר בשיטה וותיקה לביצוע השתלת שיניים שלא דורשת מיומנות מיוחדת מרופא השיניים ומבוצעת בהצלחה גדולה בארץ ובעולם מזה עשרות שנים.

ד״ר גיא לוי
ד״א גיא לוי, גל מרפאת מומחים.

מומחה לייעוץ והפניות מטופלים בתחם התשלת השיניים.

השתלת שיניים בשיטת ההעמסה המידית – כמו בשיטה המסורתית, גם כאן מוחדר שתל דנטלי לעצם הלסת במקום השן החסרה ומורכב מבנה שיקומי וכתר. ההבדל הוא בתזמון הנחת המבנה והכתר. שלא כמו בשיטה המסורתית, אלו מורכבים מיד לאחר החדרת השתל ללא תקופת החלמה בין שתי הפעולות הנ"ל. היתרון כאן הוא כמובן המידיות – המטופל יוצא ממרפאת השיניים עם שן מתפקדת. כשמדובר בשיניים קדמיות אין ספק שיש כאן יתרון אסתטי ברור מאוד. החיסרון בשיטה הוא שהיא לא מתאימה לכל אחד ורופא השיניים לא תמיד ימליץ על העמסה מידית. כך למשל מי שסובל מסוכרת לא מאוזנת או אוסטיאופורוזיס לא יוכל ליהנות משיטה זו. בנוסף, לא כל רופא שיניים מחזיק בידע המקצועי לביצוע העמסה מידית והפרוצדורה מעט יותר יקרה מהשיטה המסורתית.

השתלת שורת שיניים בשיטת All-on 4/6

השתלה של שן בודדת או כמה שיניים חסרות הוא תהליך נפוץ מאוד ברפואה הדנטלית. רבים מאיתנו יאלצו לעבור השתלת שיניים בשלב כזה או אחר של החיים, במיוחד בגילאים מתקדמים. לאומת זאת, ישנם אנשים הסובלים מחוסר של שורת שיניים שלמה. כמובן שלא ניתן להשתיל שתל עבור כל אחת מן השיניים ויש להיעזר בשיטות אחרות כדי לשקם את השיניים של מטופלים אלו. אחת השיטות היא All-on-4/6. בשיטה זו להשתלת שיניים, הרופא מחדיר סך הכל 4 עד 6 שתלים בעצם הלסת עליהם מורכב מבנה שיקומי. השתלת שיניים בשיטה זו נעשית ביום אחד – המטופל יוצא ממרפאת השיניים עם שורת שיניים שלמה ומתפקדת. מדובר בהליך לא פשוט שדורש יכולת טכנית גבוהה מאוד מרופא השיניים. במרבית המקרים, שני כירורגים עובדים בו זמנית כדי לעשות את הפרוצדורה בהצלחה ובזמן קצר ככל האפשר.

סוגי שתלים ומתי משתמשים בהם

כאשר בוחנים את סוגי השתלות השיניים חשוב לבחון גם את סוגי השתלים השונים המשמשים לביצוע ההשתלה:

  • הסוג הנפוץ ביותר הוא שתל בורגי (בצורת בורג ומכאן שמו) העשוי מתכת, לרוב טיטניום. שתלים אלו מכונים גם root form מכיוון שהם מדמים בצורה הקרובה ביותר את שורשי השיניים הטבעיים.
  • סוג נוסף של שתל מכונה שתל שטוח או plate form, ה"ראש" של השתל אינו בורגי אלא שטוח. שתל זה משמש כאשר עצם הלסת קצרה וצרה ולא ניתן להתקין בה שתל רגיל. שתלים אלו משמשים בשיטת ההעמסה המידית ובשיטת All-on-4/6 (בהתאם לשיקול דעתו של רופא השיניים כמובן). שתלים אלו יקרים יותר משתלי ה"בורג" הסטנדרטיים ולכן נוטים להשתמש בהם רק במידה ולא ניתן להשתמש בשתל רגיל.

ישנם כמובן סוגים נוספים של שתלים אך אלו הנפוצים ביותר בשימוש. סוג השתל, צורתו ושיטת ההשתלה תלויים מאוד בצרכים של המטופל ובשיקול דעתו של רופא השיניים

תמונה של Rebecca Leibovitz

Rebecca Leibovitz

עורך ראשי באתר dent4me.co.il

עוד על הכותב >