תשובות לשאלות נפוצות על כתר חרסינה
רפואת השיניים בימינו מאפשרת לשקם שיניים טבעיות בצורה אסתטית מאוד ובאחוזי הצלחה גבוהים ביותר. הטכנולוגיה הדנטלית משתפרת משנה לשנה, בעוד שבעבר לא היה מנוס מלעקור שיניים חולות הרי שכיום ניתן להציל במרבית המקרים את השן הטבעית. אחת הדרכים להגן על שן לאחר טיפול היא על ידי הנחת כתר. כתר חרסינה הוא אחת האפשרויות הפופולריות. מתי מניחים כתר על שן? מהו בעצם כתר חרסינה ומה יתרונותיו? מה חסרונותיו? תשובות לשאלות אלו ועוד בהמשך.
מתי נדרשת הנחת כתר על שן?
כתר הוא למעשה מעטפת לכותרת השן (החלק העליון של השיניים, התחתון הוא השורש). את הכתר מניחים על גבי השן כדי לשמר את שלמותה וחוזקה. שן שנפגעה כתוצאה מחבלה או עששת, לאחר טיפול שורש או לאחר סתימה מורכבת עשויה לאבד מחוזקה הטבעי. כדי לשמור על השן הטבעית מפני התפוררות או שבירה נוספת נהוג להניח עליה כתר. ישנם מספר סוגים שונים של כתרים החל מכתרי זהב שהיו נהוגים בעבר ועד לכתר חרסינה מלא.
מהו כתר חרסינה?
כתר חרסינה כשמו כן הוא – כתר העשוי מחרסינה. אך ישנן מספר דרכים להרכיב כתר מסוג זה כשבעבר נהגו להרכיבו על בסיס מתכתי בלבד. כיום, התקדמות הטכנולוגיה מאפשרת יצירת כתר מלא מחרסינה אך כתרים על בסיס מתכת עדיין נפוצים. ניתן להרכיב כתר חרסינה על בסיס מתכת רגילה או זירקוניה. כתר החרסינה נחשב לאפשרות מצוינת עבור שיניים קדמיות שלא סובלות מעומסי לעיסה כבדים (השיניים האחוריות נושאות במרבית העומס בזמן הלעיסה). היתרון האסתטי של כתר חרסינה מתאים במיוחד עבור שיקום שיניים קדמיות מכיוון שניתן להגיע לגוון קרוב מאוד לזה של השיניים הסמוכות וכך לשמור על מראה אחיד ובריא.
כיצד מכינים כתר מחרסינה?
הכנתו של כתר חרסינה מתבצעת במעבדה ייעודית לכך או במרפאת השיניים. מרפאות שיניים רבות מכינות את הכתר בהתאמה אישית בעזרת מכונת חריטה ממוחשבת. היתרון הגדול בשיטה זו הוא הזמינות המיידית של הכתר. רופא השיניים יסרוק את האזור אליו הכתר מיועד ומכונת חריטה ממוחשבת תכין את הכתר תוך כשעה בלבד. בשיטה זו המטופל מקבל כתר בהתאמה אישית גבוהה מאוד וזמינות מידית – אין צורך להניח כתר זמני ולהמתין להגעתו של הכתר הקבוע.
היתרונות של כתר חרסינה
לכתר חרסינה מספר יתרונות על פני כתרי מתכת:
- אסתטיקה ברמה גבוהה – הגוון הלבן של החרסינה שומר על אסתטיקת השיניים ועל חיוך נאה.
- זמינות – מיידית כאשר מדובר במרפאה בה מכשור מתקדם ליצירת הכתר במקום.
- רגישות נמוכה לחום וקור – מכיוון שחרסינה אינה מוליכה חום וקור בצורה יעילה (שלא כמו מתכת) אין חשש לפיתוח רגישות לחום או קור באזור הכתר.
החסרונות של כתר חרסינה
בנוסף ליתרונות של כתרי החרסינה יש להם כמה חסרונות שחשוב לשים לב אליהם:
- כתר מסוג זה אינו מתאים לשימוש בשיניים אחוריות הנושאות עומסי לעיסה גדולים.
- לא מומלץ להניח מספר כתרי חרסינה אחד ליד השני מכיוון שהם נוטים לפגוע זה בזה ומאבדים מחוזקם לאורך זמן.
- מחירו של כתר חרסינה גבוה יותר מכתר מתכת.
כמה עולה כתר חרסינה?
כתרי חרסינה נחשבים ליקרים ביותר מבין סוגי הכתרים השונים. החומר עצמו יקר יותר ושיטות ההכנה מורכבות יותר ולכן מחירו גבוה יחסית לכתרי מתכת. עם זאת, רבים בוחרים להשקיע בכתר חרסינה בשל היתרון האסתטי שלו. כאשר מדובר בשיניים קדמיות, ניתן כמובן להניח כתר מתכת אך התוצאה תפגע במראה של השיניים. כתר חרסינה על מתכת הוא האופציה הכי פחות יקרה, לאחר מכן כתר חרסינה על גבי זירקוניה ולבסוף כתר העשוי חרסינה טהורה. מחירו הכולל של יצירת הכתר והנחתו על גבי השן יכול להשתנות רבות בין מרפאות שיניים שונות – הסיבה לכך היא מומחיותו של רופא השיניים. ככל שהרופא מנוסה יותר ומחזיק בציוד טכנולוגי מתקדם יותר כך המחיר של שירותיו גבוה יותר ולא בכדי.
האם תמיד נכון לבחור בכתר חרסינה?
חשוב מאוד לזכור כי כמו כל טיפול דנטלי, יש לקחת בחשבון לא רק את התוצאות האסתטיות אלא גם את המלצות הרופא. רופא שיניים מקצועי ובעל ניסיון יבחן את מצב השן הדורשת כתר, את השיניים הסמוכות לה, בריאות חלל הפה והחניכיים ופרמטרים רבים נוספים לפני שימליץ על כתר מסוג כזה או אחר. ייתכן שהרופא ימליץ דווקא על כתר מסוג אחר מתוך היכרותו עם היתרונות והחסרונות של כתרי חרסינה ובהתאם למצבו הדנטלי של המטופל.
הנחיות לאחר הנחת כתר חרסינה
על מנת לשמור על כתר חרסינה יש להקפיד על שגרת ניקוי שיניים מידי יום. חשוב מאוד לצחצח את השיניים כולל הכתר פעמיים ביום, להשתמש בחוט דנטלי ומי פה. כמו כן, מומלץ להימנע משתיית משקאות כגון קפה ותה על בסיס קבוע שכן אלו נוטים להכתים את השיניים. בנוסף, יש כמובן להקפיד ולהגיע לבדיקה תקופתית אצל רופא השיניים פעמיים בשנה ולטיפול אצל השיננית. בנוסף, למרות שכתר חרסינה עמיד ללעיסה רגילה הרי שלא מדובר בחומר בלתי שביר. מומלץ מאוד להימנע מאכילת מזונות קשים במיוחד כמו אגוזים וגרעינים מחשש לשברים בכתר. שמירה על הנחיות אלו ועל היגיינה דנטלית נאותה תבטיח הן את שלמותו של הכתר והן את המראה האסתטי שלו למשך שנים רבות קדימה.