ישנם שני סוגים עיקריים של עקירות לשיניים – עקירת שיניים בהליך פשוט ועקירה כירורגית. כל סוגי העקירות לשיניים מטרתם להוציא שן פגועה שלא ניתן לשקם אותה. עקירת שיניים פשוטה נעשית כאשר ניתן לראות ולגשת לשן הפגועה בקלות. עקירת שיניים כירורגית היא פרוצדורה מורכבת יותר ובמהלכה לרוב נדרש לבצע חתך ברקמה המחברת וזאת על מנת לקבל גישה לשן הפגועה שעוקרים. אז מתי צריך עקירת שיניים? איך סוגי כל העקירות לשיניים מתבצעים?
מתי צריך עקירת שיניים?
ישנם מספר מצבים בהם נדרש לבצע עקירת שיניים:
- הידבקות – שיניים פגועות או היווצרות של ריקבון יכול לפגוע בכלי הדם והעצבים של השן ולגרום לזיהום. בפה שלנו ישנם מספר רב של חיידקים אשר מצטברים וגורמים לזיהום שאף עלולים לפגוע בחניכיים. עקירת השיניים יכולה להיות לעיתים הפתרון הכי טוב למניעת התדרדרות המצב.
- שיניים צפופות – ככל שאנו מתבגרים, הסיכוי לצפיפות של השיניים גדל גם הוא. לחלקנו צומחות שיני בינה והסיכוי שתיגרם צפיפות בעקבות כך היא גבוהה. במצבים כאלה עלולות להיווצר בעיות של לעיסה, נשיכה ואף לחיוך לא סימטרי. כל סוגי העקירות לשיניים הן פעולות התחלתיות אשר מכינות את הפה ליישור שיניים.
- מחלות חניכיים – כאשר מזהים מחלת חניכיים, הזיהום הוא לרוב בעצמות וברקמות אשר תומכות בשיניים. חניכיים שבהם יש זיהום, עלולות שלא להיות מסוגלות להחזיק את השן ובמצבים אלה קיים קושי רב בלעיסה ובנשיכה. כל סוגי העקירות לשיניים יכולים לסייע בפתרון בעיה זו.
- סיכון לזיהום – ישנם מקרים בהם גם כאשר אין זיהום, אבל הסבירות להיווצרותו הוא גבוה, מבצעים את כל סוגי העקירות לשיניים
כל סוגי העקירות לשיניים – עקירת שיניים בהליך פשוט
בפרוצדורה זו, מבצעים עקירת שיניים אשר ניתן לראות אותם בבירור בפה. לכל רופא שיניים יש את הדרך שלו לבצע את העקירה אך לרוב משתמשים בחומר הרדמה מקומי על מנת להקהות את המקום בו צריכים לטפל ולמנוע או לפחות להפחית את הכאב שהמטופל עלול לחוש. כל סוגי העקירות לשיניים דורשים מכשור מתאים וכך גם בהליך פשוט של עקירת שיניים. על מנת לבצע את ההליך, יש לחשוף את השן הפגועה, לתפוס את החלק הגלוי באמצעות מלקחים דנטליים ולאחר מכן לבצע את העקירה. השלב הבא יהיה הזזה של השן קדימה ואחורה וזאת על מנת לשחרר את השן מרצועת החניכיים אשר מחזיקה אותה. פעולה זו תשחרר את השן מעצם המכתש עד להוצאתה לחלוטין. עקירת שיניים בהליך פשוט דורשת הפעלת כוח מתון ומבוקר על השן באמצעות המלקחיים.
כל סוגי העקירות לשיניים – עקירה כירורגית
עקירת שיניים כירורגית נעשית כאשר לא ניתן לקבל גישה נוחה וקלה למיקום השן בפה. מצבים אלה יכולים לקרות כאשר השן לא לגמרי התפרצה דרך החניכיים או שהיא נשברה בדיוק מתחת לקו החניכיים. בהליך עקירה כירורגית, מבוצע חתך ברקמה המחברת בין החניכיים לבין השן ורק לאחר מכן ניתן לבצע את העקירה. עקירה כירורגית נעשית למשל כאשר הרקמות הרכות אשר מכסות את השן מוגבהות ואז יש צורך לקדוח על מנת להסיר חלק מעצם הלסת במהלך העקירה. במקרים יותר מורכבים, נדרש אף לפצל את השן לכמה חלקים ולעקור כל חלק בנפרד. שלא כמו בשאר סוגי העקירות לשיניים, במהלך עקירה כירורגית, כיוון שהכאב עלול להיות מאוד גבוה, הפרוצדורה מבוצעת בהרדמה כללית ועל ידי כירורג פה בבית חולים. בחלק מן המקרים היותר פשוטים, ההליך יכול להיות מבוצע על ידי רופא שיניים כללי.
כל סוגי העקירות לשיניים – מה לעשות לאחר מכן?
על מנת להימנע מסיבוכים מיותרים לאחר עקירות השיניים, ישנם מספר דברים שחשוב להקפיד להם:
- עישון – השאיפה הנדרשת בעת עישון, עלולה להאט ואף לשבש את תהליך הריפוי של הרקמות.
- שתייה – בדיוק כמו בזמן עישון, שתייה עם קש מצריכה פעולת שאיפה או יניקה. פעולה זו עלולה גם היא להאט משמעותית את תהליך ריפוי הרקמות.
- ניקוי שיניים – בזמן פעולת צחצוח השיניים , כדאי להימנע מצחצוח במקום בו ביצעו את העקירה. על מנת לנקות את השיניים, ניתן להשתמש במי פה ומים על מנת להסיר את כל האוכל שעלול להצטבר באותו מקום. פעולה זו מאוד חשובה שכן ללא זה, עלול להיווצר זיהום שיפגע בתהליך הריפוי.
- אכילה – הימנעו מאכילה ולעיסה של מאכלים יותר קשים. מאכלים כמו יוגורט, מרק או שייקים ימנעו פגיעה באזור הרגיש ואף ימנעו תחושת כאב.
- נוגדי דלקת – לאחר הטיפול, מומלץ לקחת נוגדי דלקת אשר ניתנים ללא מרשם וזאת לפני שההרדמה פגה לחלוטין. כך תוכלו להפחית את הכאב והנפיחות שתיווצר כתוצאה מהעקירה.
כל סוגי העקירות לשיניים הן לא נעימות ולכן עלינו לנסות להימנע מלהגיע למצב בו אין לנו ברירה אלא לעבור את ההליך. שמירה על היגיינת השיניים , ביקורים קובעים אצל רופא השיניים ואף ניקוי שיניים אחת לשנה יכולים למנוע את הצורך בעקירת שיניים.